Sezóna burčáku je tady!

Je lahodný, sladký a můžete vám pěkně vystoupat do hlavy. Burčák je v u nás velmi oblíbený a pokud ho stejně jako my milujete, je právě teď nejvyšší čas vyrazit na Moravu!

Díky chladnějšímu jaru začala letošní sezóna burčáku zhruba o týden později než ta loňská, ale to vůbec nevadí. Burčáku bude pro všechny dost! Víte, jak poznat, že burčák “vaří” a nebo jak ho správně skladovat?

Co je to burčák?

Burčák, nebo také částečně zkvašená hroznová šťáva, je meziprodukt při výrobě vína. Vyrábí se ze šťávy z hroznů révy vinné a převážně se pro jeho výrobu využívají bílé odrůdy hroznů. Z burčákem z červených hroznů se můžete také potkat, ale jen velmi zřídka. Je spíše vzácností. 

Při procesu kvašení dochází v nápoji ke změně poměru mezi přírodním cukrem a alkoholem. Na základě této proměny lze rozlišit zhruba 5 fází:

  • sladký mošt
  • ve varu
  • po zlomení
  • mydliňák
  • mladé víno

Každá fáze má svoji typickou chuť a také své příznivce. Obecně je ale za nejlepší fázi považuje krátké období, kdy má hroznová šťáva vyvážený poměr obsahu cukru a poměru alkoholu. Poznáte to jednoduše i pohledem – v jemně zakalené šťávě se vytvářejí shluky bublinek oxidu uhličitého, které stoupají vzhůru. Kvašení probíhá naplno a burčák “vaří”.

Jak se při nákupu burčáku nenapálit?

Burčák se v nejbližší době objeví téměř v celé republice. Najdete jej v obchodních centrech, vinárnách, vinotékách, ve vinných sklípcích i u cest. Při jeho nákupu je dobré dávat velký pozor, protože prodejci často za burčák vydávají mošt z jablek, ředí jej vodou, přislazují či jej prodávají v nevyhovujících hygienických podmínkách.

Nelze jednoznačně říct, že si ve stánku u cesty či na trhu, nikdy nekoupíte dobrý burčák, ale zárukou kvality je ho kupovat přímo z osvědčené vinotéky či přímo z vinařství. Tím nemůžete udělat chybu.

Produkt, který je označován jako burčák by měl být vyroben pouze a jen z hroznů vypěstovaných na území České republiky. Pokud tato podmínka není splněna, měl by být produkt označen jako částečně zkvašená hroznová šťáva.

Při nákupu doporučujeme použít plastovou láhev, která umožňuje bouřlivému burčáku zvětšit objem. Rozhodně láhev se šťávou nikdy úplně neutahujte, ať může vznikající plyn volně unikat. Skladování v chladu vám pomůže udržet burčák ve formě po delší dobu, ale nejlepší bude ho vypít ihned po zakoupení.

Burčák – česká specialita

Ačkoliv se podobně zpracovaná hroznová šťáva dá sehnat i v některých oblastech Rakouska či na Slovensku, je burčák v České republice nejoblíbenější. Lidé ho vyhledávají nejen pro jeho svěží chuť, ale také pro jeho prokazatelné zdravotní benefity. Kromě aktivních kvasinek, které jsou dobré pro zdravou střevní mikroflóru, obsahuje burčák také vysoký obsah vitamínů B, který prospívá vlasům, nehtům, pleti a také nervové soustavě.

Říká se, že každý rok by měl člověk vypít alespoň tolik burčáku, kolik má krve v žilách. Samozřejmě ne najednou, ale v průběhu celé burčákové sezóny! Ta u nás trvá podle zákona od 1. srpna až do 30. listopadu.

TIP: Nezapomeňte na to, že dle moravské etikety se s burčákem neťuká! Podle pověry by se tím mohla pokazit letošní úrada, a to si nikdo z nás nechce vzít na svědomí 🙂

Menu