rozhovor Vinařství Syfany

Rozhovor: Vinařství Syfany

S novým rokem jsme si pro vás připravily novinku v podobě rozhovorů s vinaři. Chceme vám tak přiblížit jejich fylozofii, vášeň pro řemeslo a třeba vám dát tipy na nová vína, která si jistě zamilujete. V prvním takovém rozhovoru jsme vyzpovídaly manžele Karlu a Jakuba Zborovské z Vinařství Syfany, které jsme zmiňovaly už v našem článku o degustacích z domova.

Kdo stojí za značkou Syfany? Můžete krátce představit vinařství?

Vinařstvím jsem navázal před 10 lety na rodinný zemědělský podnik, který založili mí rodiče. Naše Farma Syfany se věnuje pěstovaní obilovin, mrkve a révy. A já se právě po studiích ujal části vinic a začal jsem vinařit, můj otec mě do začátku naučil to, co jeho otec něj. Začali jsme tedy s rukodělnými víny, chcete-li s naturálními. Za vinařstvím teď stojím já se svou ženou.

Co znamená Syfany? Je to zkratka?

Je to spojení jmen mých rodičů Sylvy a Fany. Nechtěl jsem vytvářet novou značku, rodiče mi dali možnost začít, tak jsem navázání na Syfany považoval za svou povinnost.

Jak byste charakterizovali oblast Modrých hor, ve které hospodaříte?

Příhodné klima a perfektní podloží pro modré odrůdy. Výhřevné svahy vinic a chladnější noci místních kopců dělá naše červená vína ovocná, svěží, lehká a krásná.

Vína vyrábíte tradičními způsobu bez použití chemie a bez urychlování přirozených procesů. Navázali jste na tradici a nebo jste si tento způsob výroby zvolili jako svou současnou cestu?

Žádná tradice v tom nebyla, jen jsme pracovali s hroznama, nebylo potřeba do vín nic dalšího přidávat. Časem jsem začal více pracovat s jemnými kaly, na kterých víno leží, pohrávám si s dlouhými maceracemi na slupkách. Jde mi o to, abych nechal prostor vínu projevit jeho přirozený odraz – projev daného ročníku, odrůdy a terroir – místo kde réva roste a jejího půdního podloží. Také sudy, v kterých leží jsou vyrobené ze dřeva z našeho okolí, konkrétně z vrbeckého hájku a Ždánického lesa, zpracované místním bednářem. Jsem přesvědčen právě o terroiru jako uceleného komplexu – réva, podnebí, podloží, nádoba a minimální zásah do vína .. to mi dává smysl.

Vína označujete jako autentická. Co si pod tím můžeme představit? Co to pro vás znamená?

Neoznačujeme je jako autentická. Ale je to přesně ten proces o kterém jsem mluvil. Zdravý vinohrad, hrozen, žádná aditiva a nepřirozené zásahy ve sklepě. Autentičnost je vlastně ta skutečná tvář, opravdové víno pro mě.

Vaše vína jsou na první pohled dobře rozpoznatelná díky zajímavým etiketám. Jak vznikají?

Když jsem před pár lety začal s designerkou řešit redesign, tak jsem chtěl něco co bude vystihovat mě a vína, která tvořím. Pořád jsem jí říkal, že je to o ruční práci, že vína jsou rukodělná.. a tak ji to napadlo, otisknout mou ruku na etiketu. Do toho pak děláme různé etikety na sekty, pét-naty, limitované šarže.

V nabídce máte i aktuální trend – pet-naty. Kdy jste tato vína poprvé zařadili do nabídky?

Před 3 lety mě má žena přemlouvala, ať to zkusím, že nechce pít v létě nic jiného. 🙂 Od té doby dělám každý rok Vavřinec a letos jsem k němu přidal Ryzlink vlašský.

Plánujete v nejbližší době zařadit ještě nějakou specialitu? chystáte něco nového?

Našli jsme v archivním sklepě při podzimním úklidu kóji Pálavy z roku 2010, je skvělá! Chtěli by jsme ji pustit ven hned jak dotvoříme etiketu. A chystáme toho spoustu, jen bude potřeba ještě nějaký čas počkat, než půjdou ven.

Kromě e-shopu a osobní návštěvy vinařství lze koupit vaše víno i jinde? Dodáváte i do vinoték či do restaurací?

Naši odběratelé jsou hlavně v gastru, převážně Praha, Brno, pak zahraničí.

Je možné se za vámi zastavit na degustaci?

Určitě ano, ale nečekejte degustaci u které budete celou dobu sedět, baví nás se u toho hýbat a procházet se vinicemi a sklepem.

Na co jiného kromě dobrého vína byste návštěvníky k vám do Vrbice nalákali?

Vrbice je kouzelná malá dědina na kopci, s unikátními pískovcovými sklepy, které určitě stojí za podívanou. A ten výhled na krajinu Modrých hor a Pálavy je nezaměnitelný.

Menu