Vinný sklep Tosca v Prušánkách je výjimečné místo, které stojí za to navštívit v jakoukoliv roční dobu. Podzim je ale prý nejkrásnější – na vinicích hned za zahradou dozrávají šťavnaté hrozny, slunce stále ještě příjemně hřeje a v okolních sklípcích se chystá první letošní víno.
Nám se letos poštěstilo právě v tomto kouzelném období do vinařské obce Nechory a do Toscy zavítat. Měly jsme k tomu opravdu dobrý důvod – 1. října se totiž konala první ze série degustačních večeří inspirovaných moravskou vesnicí pod taktovkou mladého a nadějného kuchaře Olivera Pape.
Olivera si pravděpodobně většina z vás pamatuje z úspěšné kuchařské show Masterchef Česko. Té se zúčastnil v roce 2019, kdy v pouhých 23 letech dokázal celému Česku, že i mladý kuchař může být velmi úspěšný. Po roce působení v olomoucké zážitkové restauraci Entrée se Oliver vydal na vlastní cestu. V současnosti cestuje po republice a dobývá srdce všech milovníků dobrého jídla na originálních tematických eventech.
V Tosce na nás čekalo vytříbené šestichodové menu Moravská vesnice. Stylové bylo nejen díky krásnému prostředí venkovní terasy, ale také kvůli lokálním surovinám a skvělému vínu z Vinařství Čapka, které se pěstuje přímo v blízkosti Nechor. Víc lokální už to opravdu být nemohlo.
Hned u vstupních dveří nás vítal organizátor celého večera pan Homola. V závěsu za ním jsme měly tu čest se seznámit se šéfkuchařem Oliverem Pape a panem Martinem Čapkou z Vinařství Čapka. To, co tyto tři pány spojuje je, že do všeho co dělají, vkládají celou svou duši, snaží se lidem předat jen to nejlepší a dávají si záležet i na těch nejmenších detailech. Večeře, která nás čekala nás o tom přesvědčila na 110 %.
Po příjemně perlivém welcome drinku na nás čekalo překvapení v podobě lokální “dezinfekce”. Porcelánový hrneček s meruňkovým sorbetem vypadal docela nenápadně, ale jen do té chvíle, než jsme společně s kolegy u stolu zjistili, že součástí je i poctivá meruňkovice od Žufánka, která měla opravdu grády. Chuťové pohárky byly rázem pořádně probuzené a nic již nebránilo v tom, začít s hodováním.
Nejvíce nás zaujal předkrm s rajčátky, olivami a jemným kozím sýrem, hlavní chod, který byl variací na klasickou kachnu se zelím a sladká tečka na závěr – netradičně pojatá jablka v županu.
O dalších chodech prozradíme pouze to, že byly nejen vynikající, ale především překvapivé. Kombinace surovin, které bychom si ani v nejdivočejších snech nedokázaly představit, se v jídle skvěle snoubily v unikátní gastronomický zážitek. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo víno, které chody doplňovalo v perfektní harmonii.
Letos na podzim se degustační večeře bude ve Vinném sklípku Tosca konat ještě 4x. Pokud jste již nestihli rezervovat vaše místo u stolu, nezoufejte. Majitelé plánují podobné gastroakce zopakovat na jaře. Pokud nechcete, aby vám příští zážitkový večer v Tosce unikl, sledujte jejich facebookové stránky či Instagram.
Kromě speciálních degustačních večerů, si samozřejmě Toscu můžete zamluvit pro svůj pobyt. Tosca je perfektním místem pro všechny, kteří si chtějí užit luxus a maximální pohodlí.